Vlašić

Planina Vlašić - Bosna i Hercegovina

Vlašić je visoka planinska prepreka, koja se nalik ogromnoj tvrđavi nadnosi nadokolinom. Ona zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi ovog područja zahvaljujući njenim šumama, pašnjacima i brojnim izvorima. Najviši vrh Paljenik dostiže1943 metara nadmorske visine Ova planinska ljepotica nalazi se u samom srcu Bosne i Hercegovine, te je još u vrijeme Austro- Ugarske uprave bila prepoznata kao izvrstan turistički centar. Područje Devečani ( 1760m ) i vrh Galice predstavljaju atraktivne ciljeve planinara, a raspolažu dobro obilježenim planinskim stazama. Na Babanovcu ( 1260 m ), koji je sa Travnikom povezana s asfaltnom cestom dugom 20 km, nalazi se poznati centar za zimske sportove, kojim raspolaže sa 5 skijaških liftova, staze za hodanje na skijama u ukupnoj dužini od 15 km i sa 4 skakaonice. Godinama je bila poznat a po internacionalnom «Pokal Vlašić Evropa Kupu» koji je 13 puta održan na 90-metarskoj skakaonici na kojem su pred 12000 gledalaca nastupali takmičari iz 10 evropskih zemalja, Japana i SAD, statusu Rezervnog aklimatizacijskog sportskog centra XIV Olimpijskih igara, te prestižnom priznanju «Srebrena pahuljica».

Šumoviti pašnjački predjeli sa ski-liftovima izvanredne su staze za alpsko i nordijsko skijanje, snowboard i sankanje. Liftovi su slijedeći:

1. "Ugar" sa kapacitetom od 650 skijaša za jedan sat,
2. "Markovac" sa također 650 skijaša po satu,
3. dupli, sidro-lift "Babanovac" kapaciteta 2100 skijaša po satu – noćno skijanje,
4. posljednje izgrađeni ski-lift "Visovi" ima kapacitet od 900 skijaša po satu.
5. "Baby" ski-lift za djecu i početnike sa kapacitetom od 300 skijaša za jedan sat. Ovaj lift opremljen je reflektorima za noćno skijanje koje startuje svaku noć od 17:00 do 22:00.

Iako se u jednom danu znaju smjenjivati sva godišnja doba, Vlašić se nerijetko pokazuje u prizorima sa skijašima koji se sunčaju oslonjeni na skije. O pogodnosti područja za turizam riječito svjedoči i veliki broj privatnih vikendica, te mnogo hotela i pansiona na Babanovcu. Na Vlašiću i Babanovcu snijeg se zadržava tokom 5 mjeseci godišnje. Olujni dani su izuzetno rijetki, a staze za skijaše su zaštićene od jakih vjetrova. Planina je atraktivna za posjetioce i u ostalim godišnjim dobima, pogotovo ljeti. Izleti, planinarenje, šetnje najljepšim predjelima Vlašića, kao što su prekrasna rijeka Ugar i njeno izvorište, Kraljica ( jedan od najljepših dijelova Vlašića ), Devečani ( planinarski dom ), te sam vrh Vlašića – Opaljenik, na nadmorskoj visini od 1943m, na kojem se nalazi RTV relej, posjeta Katunima gdje se, po višestoljetnoj tradiciji, proizvodi na daleko poznati i cijenjeni vlašićki sir i ostali domaći proizvodi.

Kvalitet zraka, zrak na Vlašiću pozitivno utiće na krvnu sliku, a posebno se preporučuje svim bolesnicima (bronhitis, plućna oboljenja), te osobama u postoperativnom periodu, djeci, starijim osobama, sportskim ekipama itd. Ovdje se već vijekovima gaji tradicija ovčarstva; najpoznatiji proizvodi te stočarske grane je vlašićki sir, koji se može kupiti neposredno od pastira. Vlašić je, između ostalog, poznat i po vlašićkom siru koji spada među najbolje bijele sireve u salamuri. Pretpostavka je da su tehniku spravljanja sira u salamuri u ove krajeve donijeli stočari nomadi s istoka koji su se nazivali Vlasima. Otuda je i došlo ime Vlašić. Ovu tradiciju su kasnije preuzeli stočari s okolnih planina i tako se sad vlašićki sir proizvodi širom BiH i šire regije. Mještani sela s Vlašića donosili su ga u Travnik i tu ga prodavali, te ga zbog toga zovu još i travnički sir.